Tijdlijn [Ont]Regel de Zorg
Een topje van de ijsberg? Dan wel een topje dat veel energie en wilskracht losmaakt (“Wij kunnen die berg wel aan!”). Verschillende noodkreten, activiteiten en ontwikkelingen gingen eraan vooraf.
De tijdlijn
-
2019
-
De ministers en staatssecretaris van VWS hebben op vrijdag 4 oktober de eerste voortgangsbrief over het programma [Ont]Regel de Zorg naar de Tweede Kamer gestuurd.
Lees meer over deze voortgangsbrief.
-
Woensdag 4 september heeft minister Hugo de Jonge, samen met Maaike van der Aar (FNV) en speciaal adviseur Rita Verdonk, het startschot gegeven voor de tweede landelijke schrapdag voor de jeugdzorg.
Lees meer over deze tweede landelijke schrapdag jeugd.
-
Het ministerie van VWS, NVZ en NFU benoemde Gerlach Cerfontaine per 1 september 2019 tot speciaal adviseur regeldruk voor de medisch specialistische zorg. Onder de vlag van het programma (Ont)regel de Zorg richtte hij zich op het verminderen van de administratieve lasten die artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen ervaren.
-
Zo’n 400 jeugdprofessionals zijn gelijktijdig aan de slag om overbodige regels, regels waar ze last van hebben in hun dagelijkse werk, te schrappen.
Lees meer over deze landelijke schrapdag.
-
-
2018
-
Bestuurders uit verschillende zorgsectoren zien samen toe op de uitwerking van maatregelen om de zorg te ontregelen. Zij nemen deel aan een regiegroep die de minister van VWS heeft opgezet.
-
Zorgverleners presenteren minister Bruins (Medische Zorg) ruim 60 te schrappen regels in strijd tegen bureaucratie en pleiten voor ‘50% minder tijd aan administratie’.
-
Gesteund door het ministerie van VWS stellen zeven beroepsgroepen een eigen actieagenda op. Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen formuleren in ruim twintig ‘schrap- en verbetersessies’ concrete schrapsuggesties mét bijbehorende verbeterplannen.
Bekijk de videocompilatie van de schrap- en verbetersessies.
-
-
2017
-
Verpleegkundigen en verzorgenden verrichten op 20 november 2017 alleen nuttige administratie die ten goede komt aan cliënt of patiënt. Een actiedag georganiseerd door V&VN voor iedereen die last heeft van personeelstekorten en overbodige taken, die afleiden van waar het echt om gaat.
-
Na jaren van noodkreten verenigt het zorgveld zich en komt het in Utrecht samen in actie. Zorgverleners, beleidsmakers en verzekeraars destilleren in een schrapsessie een top-5 van als eerste aan te pakken regels ter vermindering van de bureaucratie. De aanwezige minister Bruno Bruins (Medische Zorg) van VWS stelde dat de papierberg ten koste gaat van plezier en vertrouwen. Onder het motto “Vertrouw elkaar, schrappen maar” riep hij op tot versnelling.
-
Onder de slogan ‘Minder Regelgekte Meer Zorg’ start GGZ Nederland samen met de sector een campagne over de te hoge administratieve lasten in de geestelijke gezondheidszorg. De (media)campagne is de opmaat voor een reeks activiteiten, die ervoor moet zorgen dat de lasten daadwerkelijk verminderen. Meer dan 160.000 mensen ondertekenden inmiddels het manifest Minder Regelgekte Meer Zorg.
-
Het kabinet-Rutte III verwerkt de missie van de beweging (Ont)Regel de Zorg – schrappen en verbeteren – in zijn agenda. “Met zorgaanbieders, zorgverleners, verzekeraars en toezichthouders zetten we met schrapsessies fors in op minder bureaucratie en minder regels.”
-
De denktank [Ont]Regel de Zorg brengt op initiatief van Het Roer Moet Om (HRMO) en VvAA in kaart hoeveel tijd zorgprofessionals per werkweek aan administratie besteden. Op basis van deze informatie ontstaat per beroepsgroep een ideaaltypische weekagenda; een beschrijving van de gemiddelde werkweek van een zorgprofessional. Ook ontwikkelt de denktank de Trechter van Verdunning en een Argumentenkaart die helpen bij de vraag of een administratieve handeling geschrapt of verbeterd kan worden.
-
Met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in het vooruitzicht, organiseerden actiecomité Het Roer Moet Om en Platform Nieuwe Zorg in samenwerking met VvAA op 21 januari 2017 een nationaal debat over Politieke keuzes in de zorg. Politici vertelden over hun keuzes rond de grote thema’s in de zorg. Daarnaast belichtten acht zorgprofessionals zaken waar zij zich zorgen om – en hard voor – maken.
Bekijk de video over het nationaal debat.
-
-
2016
-
De beweging die actiecomité Het Roer Moet Om in gang zette, wordt verbreed naar andere delen van de zorg. Met een nieuwe groep roergangers die tijdens het VvAA-congres Zelf aan het Roer via een zorgbreed manifest oproepen de regie over de kwaliteit van zorg bij de patiënt en de zorgverlener te leggen.
-
-
2015
-
Het actiecomité Het Roer Moet Om luidt de noodklok over de onacceptabele administratie – en regeldruk in de huisartsenzorg. De media pakken het onderwerp uitgebreid op. Duizenden huisartsen tekenen het manifest De Bezorgde Huisarts dat wordt aangeboden aan het ministerie van VWS.
-
-
2014
-
“Wat mag barmhartigheid kosten?”, vraagt Gerlach Cerfontaine, voorzitter van Vereniging VvAA, zich af in zijn column Het roer om in Arts en Auto. Hij roept de gezondheidszorg op weer terug te keren naar de menselijke maat. “Naar de fysiotherapeut die niet vooral druk is met zijn administratie, de medisch specialist die tijd heeft om naar de patiënt te luisteren en de huisarts die gewoon een huisbezoek kan afleggen omdat hij dat nodig vindt. Zonder specifiek declarabele reden.”
-