Regiegroep brengt [Ont]Regel de Zorg verder

Dokters, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners kunnen tot wel 40 procent van hun werkweek kwijt zijn aan administratieve lasten. Dat is zonde van hun kostbare tijd: het gaat ten koste van werkplezier en ten koste van de tijd voor patiënten. Dit kan en moet anders. De zorgsector en het kabinet hebben daarom in mei 2018 met elkaar afgesproken om het mes te zetten in meer dan 150 belemmerende regels. Om deze aanpak kracht bij te zetten, zetten bestuurders uit (curatieve) zorgsectoren de schouders eronder in een gezamenlijke regiegroep.

Groep mensen op platform, man met microfoon
Beeld: ©VWS

Deelnemers regiegroep

Onder leiding van Gerlach Cerfontaine gaat de regiegroep ervoor zorgen dat professionals in de curatieve zorg zo snel mogelijk merken dat de regeldruk afneemt. Naast Cerfontaine (voorzitter) bestaat de regiegroep uit Marcel Daniëls (vanuit medisch specialisten), Rob Dillmann (ziekenhuizen), David Voetelink (umc’s), Ella Kalsbeek (huisartsen), Jacobine Geel (ggz), Gerben Klein Nulent (apothekers), Henk Bakker ((wijk)verpleegkundigen), Theo van der Bom (paramedici), Guido van Woerkom(fysiotherapeuten), Dianda Veldman (patiënten), André Rouvoet (zorgverzekeraars), Ronnie van Diemen (IGJ), Marian Kaljouw (NZa), Sjaak Wijma (Zorginsitituut) en Bas van den Dungen (VWS).

Video over (Ont)regel de zorg.

Presentatie Reinier de Graaf

De regiegroep is in het bij bijzijn van minister Bruins (Medische Zorg) gepresenteerd bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis is een van de ziekenhuizen in Nederland die hard werkt aan het verminderen van administratieve lasten op de werkvloer. Een mooi voorbeeld is het schrappen van het meten en registreren van de bloeddruk en temperatuur bij toediening van een injectie met groeifactorremmers bij patiënten met kanker van plasmacellen. Het resultaat is dat patiënten in plaats van 1 uur slechts 30 minuten op de dagbehandeling moeten verblijven. Daarnaast levert het een tijdsbesparing op voor de hemato-oncologieverpleegkundige: zij hoeven niet meer twee keer de bloeddruk en temperatuur te meten en te registreren. Dit scheelt hen 8 uur tijd per maand.

Regiegroep
Beeld: ©VWS