Ontregelen op de planken, met toneelstuk: Bureaucratie wint altijd

Toneelgroep Los Zand speelt het toneelstuk Bureaucratie wint altijd over de zorgwekkende ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg. Andrea de Leeuw, die al meer dan 25 jaar toneelstukken schrijft en uitvoert met de door haarzelf opgerichte toneelgroep Los Zand, schreef het satirische stuk in de zomer van 2020. Ter voorbereiding zijn diverse zorgverleners geïnterviewd. Na een jaar op de plank gelegen te hebben is dit stuk in mei 2022 te zien in het theater.

Beeld: ©Leeuwencop Act2care

Waar gaat het stuk over?

Hoogleraar en traumatoloog Bruno Turpin, arts-assistent Duncan van Reede en verpleegkundige Dolores Bender geven klinische zorg te midden van een kudde bureaucraten. HR-hoofd Yoko van Borssen-Kleefman en clustermanager Frits van Borssen achten organisatorische scholing hoger dan patiëntenzorg. Beleidsmedewerker Deborah Finley eist onzinnige gegevens conform de regels. Roostermaker Elise Caron gaat op in haar kinderwens, waarvan alternatieve behandelaar dr. Sapirstein profiteert. Pakketbezorger Rex Ravensloot verwent de overbelaste zorgverleners en secretaresse Lina Franken met het hart op de tong komt voor ze op.

Toch krijgen de bureaucraten hun zin: cursussen ten koste van patiënten. De bureaucratie neemt steeds absurdere vormen aan. Zeker in de gezondheidszorg. Artsen en verpleegkundigen zijn een groot deel van hun kostbare tijd kwijt aan administratie. Arbeidsvreugde neemt daardoor af en wachtlijsten worden langer.

Tijd voor een manifestatie. Een hart onder de riem. Een aanklacht.

Er is bewust voor gekozen het verhaal te vertellen vanuit de hulpverlener. Bureaucratie wint altijd is het eerste deel van de ‘paarse-krokodiltrilogie’. Er wordt aan een toneelstuk gewerkt over hoe de patiënt deze chaos beleeft en ook over een ‘wenselijke’ situatie.

Waar en wanneer te zien?

Bureaucratie wint altijd is te zien op 12, 13,14 en 15 mei in het Polanentheater in Amsterdam. Ga voor meer informatie naar www.toneelgroep-loszand.nl of www.leeuwencopact2care.nl.