Zorgverzekeraars schrappen aanvraagformulier sondevoeding

Voorschrijvers van sondevoeding hoeven niet langer jaarlijks een aanvraagformulier in te vullen. Zorgverzekeraars hebben besloten dit formulier per 1 januari 2019 te schrappen.

Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “Ernstig zieke patiënten hebben vaak levenslang sondevoeding nodig. Deze verzekerden, maar ook de familie en zorgverleners, moeten dan niet telkens onnodig belast worden met het opnieuw aanvragen.” Zorgverzekeraars gaan de leveranciers van sondevoeding hier op wijzen en de gemaakte afspraak met ingang van het nieuwe jaar doorvoeren. Verzekerden en voorschrijvers worden hier door de zorgverzekeraars over geïnformeerd.

Zorgverzekeraars hebben het besluit om het formulier te schrappen onder meer genomen na contact met enkele ouders van ernstig gehandicapte kinderen die sondevoeding gebruiken. Erika van de Bilt is een van hen: “Dit haalt weer iets van mijn overvolle bordje. En tegelijkertijd voelt het als erkenning, voor een bepaalde groep zorgvragers was de jaarlijkse aanvraag een overbodige bureaucratische handeling.  Als ik bestel, is het omdat het nodig is. Mijn dochter leeft nog dankzij de sondevoeding, want door haar progressieve spierziekte is zij niet meer in staat gewoon te eten. Ik ben heel blij dat de groep chronische zieken die afhankelijk zijn van sondevoeding straks geen discussie meer hoeven te voeren om het jaarlijks verlengd te krijgen. Dit is maatwerk!”

Een andere betrokken ouder is Annette Stekelenburg, ook zij is blij met de beslissing van de zorgverzekeraars: “Het proces om te komen tot sondevoeding is pijnlijk en langdurig. Het voelt kwetsend als je dan jaarlijks moet bewijzen dat je kind nog steeds voeding nodig heeft, terwijl er sprake is van een progressieve spierziekte. Iedereen die wel eens sondevoeding geroken heeft, snapt dat je dat niet voor je lol in huis hebt. En dat ene telefoontje of formuliertje telt op bij al die andere telefoontjes en formuliertjes die de zorg voor een zorgintensief kind met zich meebrengt. En nu is het dan zover, de afschaffing van die jaarlijkse formulieren voor sondevoeding. Ik voel me gehoord en serieus genomen door de zorgverzekeraars. En dat voelt als een overwinning voor ons allemaal, zowel verzekerden als zorgverzekeraar. Onze ervaring telt mee in beleidskeuzes, daar worden we allemaal beter van. Ik zie deze stap als een begin. Een begin waarin we met elkaar de zorg betaalbaar én goed kunnen houden. Juist ervaringsdeskundigen kunnen duiden wat (on)zinnige zorg is. Zorgverzekeraars, doe er je voordeel mee!”