Het positieve effect van minder protocollen

In deel 1 van de serie ‘Zorgmagneten’ besteedt het Financieel Dagblad aandacht aan de JP van den Bent stichting. JP van den Bent is een gehandicaptenzorginstelling met slechts 3 protocollen en 37 richtlijnen, waar andere instellingen er soms wel honderden hebben. Voor het personeel betekent dit dat er meer overgelaten wordt aan hun eigen verantwoordelijkheid om dingen te beslissen of op te lossen. Dit werkt positief op de zorgprofessionals door. Goed werkgeverschap leidt tot meer werkplezier en hogere kwaliteit van zorg.

Vertrouwen

De ruimte die deze zorgprofessionals krijgen, ervaren zij als aangenaam. Op 170 locaties in Noord- en Oost-Nederland verzorgen ongeveer 3000 medewerkers van JP van den Bent zo’n 4000 cliënten met autisme, psychiatrische problemen tot een zware verstandelijke beperking. Het ziekteverzuim ligt lager dan het gemiddelde en de werknemerstevredenheid hoger. Een mooi voorbeeld van hoe minder regels en veel vertrouwen van een werkgever resulteren in meer autonomie en hogere tevredenheid onder het personeel.

Lees het volledige artikel over JP van den Bent dat Minister Hugo de Jonge deelde op Twitter.