Rita Verdonk op werkbezoek in Rotterdam Rijnmond

Met als opdracht het aanpakken van de regeldruk in de Wmo en Jeugdzorg gaat Rita Verdonk de komende tijd het land in om met professionals, zorgaanbieders en gemeenten hierin concrete stappen te zetten. Haar laatste bezoek was aan Rotterdam Rijnmond, waar zij een schrapsessie bijwoonde die op initiatief van de gemeente Rotterdam was georganiseerd.

Rotterdam Rijnmond goed voorbeeld

Bij Rotterdam Rijnmond hebben ze ambitieuze plannen om de administratieve last terug te dringen. Deze ambitie is muziek in de oren van Rita Verdonk, de door minister de Jonge aangestelde speciaal adviseur voor [Ont]Regel de Zorg. Dit sluit naadloos aan op haar missie om korte metten te maken met onnodige regels die alleen maar irriteren en kostbare tijd in beslag nemen die besteed moet worden aan cliënten. In verschillende schrapsessies stropen ze in Rotterdam Rijnmond hiervoor de mouwen op om merkbaar verschil te maken.

Schrappen van en kappen met regels vraagt om minder nadruk op controleren en in plaats daarvan om meer vertrouwen. De professionals bij Rotterdam Rijnmond hebben net zoals andere zorgprofessionals een groot hart voor de jeugdigen waarmee ze werken. De ambitie en het vertrouwen in Rotterdam is een goed voorbeeld van hoe gemotiveerd zorgprofessionals zijn om regeldruk terug te brengen naar een behapbaar en acceptabel niveau.

Werkbezoeken

Binnen één jaar moeten zorgprofessionals op de werkvloer gaan merken dat er inderdaad minder administratie nodig is. Dit is afgesproken door minister Hugo de Jonge (VWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en acht koepels van zorgaanbieders en zorgprofessionals in de Wmo en Jeugdzorg. Rita Verdonk zal hierop toezien en het land in gaan om dit samen met betrokkenen in de Wmo en Jeugdzorg voor elkaar te krijgen. Na haar recente bezoeken aan Friesland en Rotterdam Rijnmond zullen er de komende tijd meer werkbezoeken volgen.

Bekijk de video van het werkbezoek van Rita Verdonk aan Rotterdam Rijnmond.

Beeld: ©RTV Rijnmond