Bestuurder, toon lef en laat de professionals aan zet!

“Wat is de functie van regels? Waarom heb je last van een regel? Een regel wordt een last als je niet meer snapt waarom deze er is.”

We bellen met Jan-Willem Woensdregt eigenaar van Thomashuis Baarn. Hij neemt ons mee in de manier van werken in zijn Thomashuis: lastenarm. Mede omdat hier de professionals aan het dagelijkse roer staan.

Kijk met je ogen wat nodig is en niet met een lijstje

Jan- Willem is er volledig van overtuigd:

“Als je als bestuurder een cultuur weet te creëren waarin medewerkers op basis van vaardigheden werken, fouten mogen maken en verantwoordelijkheid nemen voor wat ze doen heb je geen regels nodig.”

Hij legt dat uit met een simpel voorbeeld:

“Op basis van checklijsten moeten wij aantonen dat onze keuken schoon is. Op zo’n lijst moet staan dat wij de keuken om de zoveel tijd schoonmaken. Maar ik wil helemaal niet de keuken om de zoveel tijd schoonmaken. Ik wil hem schoonmaken als dat nodig is. Als vandaag een kannetje melk omvalt, wil ik dat het direct schoongemaakt wordt door de medewerker die er op dat moment is. Niks geen ‘dat hoort niet bij mijn functie’ of ‘volgens de checklist moeten we de keuken pas morgen schoonmaken’.

"Kijk met je ogen wat nodig is en niet met een lijstje.”

Ook audits en kwaliteitschecks doen ze in het Thomashuis niet op basis van allerlei lijsten of criteria maar door (bijna dagelijkse) gesprekken met cliënten en hun verwanten. “Door de korte lijnen is er vaak direct contact en hoor je dan ook direct hoe het gaat; een betere kwaliteitscheck is er niet.”

Dat vraagt om lef

Hij snapt ook dat werken zonder regels en lijstjes lef vraagt van bestuurders. Lef om je medewerkers vertrouwen te geven, lef om achter je mensen te staan als het fout gaat, lef om toe te geven dat jij het als bestuurder soms ook niet weet.

En lef van medewerkers om verantwoordelijkheid en eigen beslissingen te nemen. Maar hij ziet wat hij ervoor terugkrijgt: medewerkers die plezier hebben in het werk dat ze doen omdat ze worden ingezet op basis van wat ze kunnen én de vrijheid hebben om dat te doen wat zij juist achten.

In Baarn hebben ze dan ook zelden een vacature. Door vertrouwen te geven aan de professionals hoef je alleen dat vast te leggen wat echt nodig is. Bijvoorbeeld medicatiebeleid of een draaiboek voor crisissituaties.

Kunnen door vertrouwen

Jan-Willem is ervan overtuigd: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus zet je mensen in op wat ze kunnen en geef ze vertrouwen. Alleen zo creëer je een cultuur waarin mensen lef durven te tonen en geen lijstjes meer nodig hebben om te zien wat ze moeten doen.

Meer weten

Ben je nieuwsgierig naar de manier van werken in het Thomashuis? Jan – Willem vertelt je er graag meer over. Neem contact op via de website Thomashuis Baarn | Thomashuis