Nieuws Ziekenhuiszorg
Lees hier het laatste nieuws over het terugdringen van regeldruk binnen de ziekenhuiszorg.
Dit is wat er speelt
-
2023
-
2022
-
De afdeling Radiologie heeft meegedaan aan het Ont-regelbus-traject. Dit traject, geïnitieerd en ondersteund vanuit VWS, hoort bij het project [Ont]regel de zorg. Nadat ‘Ont-Regel Rijnstate’ vanwege de coronagolf een half jaar heeft stilgelegen, zijn zij eind 2020 begonnen met drie workshops.
Hoe dat is verlopen, leest u hier:
1. Ont-rafelen
We zijn als eerste aan de slag gegaan met het ontrafelen en ontknopen van de regels en frustraties op de werkvloer. Dit gebeurt in een multidisciplinair team bestaande uit een hoofd zorg, een administratief medewerker, laboranten en medisch nucleair werkers, een radioloog en een nucleair geneeskundige. Samen hebben we drie workshops gevolgd. In de eerste workshop hebben we vooral de frustraties rond regels omhooggehaald. Bijvoorbeeld: de piepers als werkverstoring, spoedaanvragen (‘iedereen vindt zichzelf spoed’) en het niet goed voorbereid zijn van patiënten als ze naar Radiologie komen. Belangrijk daarbij is telkens om te kijken waar je als afdeling zelf invloed op kunt hebben.2. Beren op de weg
Bij de tweede workshop hebben we het opstapje gebouwd voor het uiteindelijke ‘ont-regelen’. Waar zit de rek in een regel, waar zien we beren op de weg? Door de ondersteuning van de externen vanuit VWS leer je anders kijken. Eerst kijk je naar het positieve: zijn er alternatieven, hoe gaan andere ziekenhuizen ermee om, waar zit ruimte in deze regel?
En dan ga je bedenken wat er kan gebeuren als je een regel overboord zet: een boete? Slecht in het nieuws? Een boze collega? Waar zitten de beren? Zo krijg je een andere, heel brede kijk op de regel. Veel van die ‘beren’ konden we wegnemen of relativeren, slechts sommige blijken echt een probleem.3. Het ont-knopen: kan het ook simpeler?
In de derde workshop hebben we gekeken of er regels ‘ontknoopt’ kunnen worden: waar kunnen de regels simpeler of weg? Een voorbeeld bij Radiologie was om niet meer de standaard-contrastvloeistof bij een beeldvormend onderzoek te noteren in de medicatiemodule, maar alleen nog de afwijkingen. En we noteren het voortaan alleen als een patiënt wél zwanger is. Al die kleine beetjes samen leveren heel veel tijdwinst op.Lef en vertrouwen
De sleutelwoorden in het ontregelen bleken lef en vertrouwen. Lef is nodig om buiten de gangbare paden te experimenteren en bestaande regels los te durven laten. En dat blijkt mogelijk als we vertrouwen hebben in elkaar, in de professionaliteit van elke collega.
Het vervolg
Nu we de flow voor ontregelen op de eigen afdeling te pakken hadden, hebben we contact gezocht met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Een afdeling waar we als Radiologie veel mee samenwerken, maar waarin we ook veel onderlinge verstoringen ervaren. Opnieuw zijn we met een breed multidisciplinair team (SEH-verpleegkundigen, SEH-artsen en hoofden SEH) om de tafel gegaan. Samen hebben we benoemd waar we ‘last’ hadden van elkaar. Dat was erg verhelderd. Zo hebben we diverse onderlinge verstoringen kunnen weghalen. En dat geeft meer rust en ruimte in het werk. Ook hier bleek vertrouwen het sleutelwoord: je hoeft niet te bellen waar de uitslag blijft – deze komt echt zo snel als mogelijk naar de SEH. Door te bellen duurt het alleen maar langer…
De intentie is om hier medio 2022 een vervolg aan te geven om te kijken waar nog meer winst is te behalen.Nieuwsgierig naar meer achtergrondinformatie?
Contactpersonen Ont-regel Rijnstate:- Gonda Nienhuis, Kwaliteitsfunctionaris Radiologie en nucleaire geneeskunde Rijnstate
- Nicole van der Meulen, kwaliteitscoördinator afdeling K&V Rijnstate
-
2021
-
2020
-
2019
-
2018