Het online event Anders besturen terugkijken?

Op 25 mei j.l. organiseerden wij voor zorgbestuurders het online event Anders besturen: van regeldruk naar regelgeluk. We hebben dit event opgenomen en het is mogelijk om deze terug te kijken. 

Wat aan bod kwam

Tijdens het event vertelden twee bestuurders en tweee zorgprofessionals over hun ontregelaanpak. Ze gingen in op vragen als: 

  • Waarom zijn jullie aan de slag gegaan met ontregelen?
  • Wat heeft het opgeleverd?
  • Wat kun je als bestuurder doen aan regeldruk

Ook was de directeur-generaal Curatieve Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig om aan te geven hoe VWS  kan helpen bij de aanpak van regeldruk.

Ontregeltips uit de praktijk

Wat waren de ontregeltips die bestuurders en zorgprofessionals van GGz Breburg en het Rijnstate ziekenhuis met ons deelden tijdens het online event?

1)  Stel jezelf bij administratie en regels een aantal vragen. Bv: Ziet de zorgprofessional toegevoegde waarde van een regel? Kan deze regel simpeler of helemaal vervallen? Wat is het doel van deze regel?
2)  Regeldruk bestrijden is een kwestie van volhouden en doorzetten. Ook al is het moeilijk.
3)  Geef professionals de ruimte en zeggenschap.
4)  Werk samen met ketenpartners. Het succes zit in het ‘elkaar gunnen van regelvrijheid’.
5)  Houd ontregelen levend door ‘ontregelambassadeurs’ aan te stellen, nieuwe collega’s mee te nemen, intervisie en houd het management aangehaakt.
6)  Ga als zorgbestuurder in gesprek met je professionals en stel vragen als: wat heb jij van mij nodig zodat jij aan de slag kunt met ontregelen? Luister naar waar zij op de werkvloer tegen aan lopen.
7) Kijk binnen de gehele keten naar welke administratie er toe doet. Niet alleen binnen de instelling.
8)  Bedenk wat je vandaag kunt doen en start gewoon!
 

Zelf aan de slag met ontregelen?

  • Wil je zelf aan de slag met ontregelen? Op deze website vind je tal van inspirerende voorbeelden en tools om aan de slag te gaan met ontregelen.
  • Wil je liever direct contact? Dat kan via aanpakregeldruk@minvws.nl of tijdens ons ontregelspreekuur iedere maandag tussen 16:00 – 17:00 uur. Bel hiervoor naar 070 - 340 7007.