Paarse krokodillen killen

Ruim 300 zorgprofessionals met ontregelambities uit allerlei sectoren kwamen op donderdag 1 februari naar het [Ont]Regel de Zorg Live Event in Fort Voordorp, Utrecht. Om elkaar te inspireren en ideeën te delen over hoe je die ‘paarse krokodillen killt’.

Het event werd geopend door Marcel Canoy, Hoogleraar VU gezondheidseconomie, die ons meenam in de redenen voor regelgedoe en wat je eraan kunt doen. Maar ook dat ontregelen om enorme kracht vraagt, dat vertrouwen een grote rol speelt net als lef.

“Never ask for permission where you can apologize later for”

Nurses know better en ORDZ bevestigden vervolgens hoe belangrijk vertrouwen is. En óók hoe belangrijk het is om samen te werken naar een duurzame regelarme werkomgeving. Dat je niet alleen moet inzetten op het afschaffen van regels maar ook het veranderen van cultuur waarin gewerkt wordt vanuit vertrouwen.

Wouter Hart hield ten slotte een levendig pleidooi over Werken vanuit de bedoeling: “Geef niet de oplossing, geef het probleem”.

In de middag konden de deelnemers verschillende workshops volgen waarin met elkaar werd nagedacht over de aanpak van regeldruk en er alle ruimte was om elkaar te inspireren.

Deelnemers konden gedurende de dag ook direct hun ontregelissue kenbaar maken op de brownpaper ‘Ontregelmuur’. Wie hier al over had nagedacht of een oplossing had kon dat als reactie hierop direct kenbaar maken. ‘Super praktisch’ zoals een van de deelnemers aangaf toen ze zag dat een anderen instelling al een oplossing voor haar ontregelprobleem had.

Hoe nu verder?

De dag werd praktisch afgesloten: hoe kunnen we met elkaar en van elkaar blijven leren. De whatsapp groepen per regio die hiervoor zijn opgericht kunnen daarbij helpen om laagdrempelig met elkaar in contact te komen. Wil jij lid worden van een van deze regionale Whatsapp groepen? Laat het ons weten via ons contactformulier op onze website Contact met ORDZ | (Ont)Regel de Zorg.

Wat ons het meest is bijgebleven?

Ontregelen kun je niet alleen. Niet als zorgverlener, niet als zorginstelling en niet als ministerie. Laten we ons blijven inzetten om samen zoveel als mogelijk ‘Paarse Krokodillen killen’