Investeren in nieuw budgethouders portaal (PGB 2.0-systeem)

We verminderen de administratieve lasten voor PGB-houders door te investeren in een nieuw budgethouders portaal (PGB 2.0-systeem).

Budgethouders of vertegenwoordigers en hun zorgverleners ervaren een hoge administratieve last bij het aanvragen en beheren van een persoonsgebonden budget (pgb). Dit heeft verschillende redenen:

  •  Zo hebben budgethouders te maken met voorschriften rond arbeidsrecht en verantwoordingsplicht én met hun zorgverleners.
  • Daarnaast is het pgb opgenomen in vier verschillende wetten, elke met eigen regels en werkwijzen.

​​​​​​​Snel, makkelijk, overzichtelijk en veilig

Het Programma PGB2.0 – een samenwerking tussen BVKZ, Per Saldo, SVB, VNG, VWS en ZN - ontwikkelt onder regie van VWS het PGB Portaal. In dit portaal werken budgethouders met zorgverleners, zorgkantoren en gemeenten en SVB allemaal in hetzelfde systeem.

Hierdoor wordt de administratie op digitale wijze eenvoudig en veilig gedeeld. Dit leidt tot snelle controle waardoor budgethouder en zorgverlener vlot verder kunnen.

Het PGB Portaal maakt het opstellen van zorgovereenkomsten ook een stuk eenvoudiger. Het past namelijk meteen de juiste wet- en regelgeving toe en leidt de budgethouder automatisch naar de juiste onderdelen. De budgethouder wordt dus niet geconfronteerd met mogelijkheden die niet in zijn situatie passen.

Budgethouder centraal

Bij de ontwikkeling van het systeem staat de budgethouder centraal. Budgethouders worden regelmatig betrokken bij de ontwikkeling. Uit onderzoek van maart 2020 blijkt dat  budgethouders het systeem waarderen met een gemiddeld cijfer van 7,8. Zij geven aan dat met het PGB Portaal het beheren van een pgb aanzienlijk eenvoudiger is en de administratieve last lager.

Uitrol

In 2022 sluiten de laatste zorgkantoren aan bij het portaal. Dan wordt de focus verlegd naar het aansluiten van de gemeenten.