Regeldruk terugdringen bij calamiteiten

Korrie Louwes, hoofdinspecteur bij het IGJ, vindt het belangrijkste aspect van calamiteiten melden de veiligheid: ‘Een veilige meldcultuur is wat ons betreft het allerbelangrijkste.’ Maar bij het melden van calamiteiten is ook het vergroten van de efficiëntie van belang. ‘De wetgever maakt regels over de zorg maar ook de verschillende beroepsgroepen en brancheorganisaties komen met richtlijnen over wat veilig is en wat niet. Ik ben voorstander van het programma [Ont]regel de langdurige zorg, want het terugdringen van de regeldruk is een goede zaak’, zegt Louwes.

Wat zou de IGJ zélf kunnen ondernemen in het kader van ontregel de langdurige zorg? Louwes: 'Het vergroten van de efficiëntie is voor de inspectie belangrijk. We stellen minder aanvullende vragen per brief als we een onderzoeksrapport ontvangen. We gaan eerder naar de zorgaanbieder om de betrokken behandelaren, zorgverleners, kwaliteitsmedewerkers en/of bestuurders te spreken’.

Lees het volledige interview met de hoofdinspecteur op de website van Vilans.