Registratielasten in de ouderenzorg

Regels en registraties zijn er onder andere om de kwaliteit van de zorg te bewaken en te verbeteren. Maar soms slaan we door in het afvinken, aftekenen en controleren. Tijdens de schrap- en snapsessies regeldruk van Ontregel de Langdurige Zorg hebben zorgteams 347 registraties opgespoord waar zorgteams geen toegevoegde waarde in zagen. De vier meest bijzondere registraties heeft Vilans op een rij gezet op hun website. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van houdbaarheidsstickers op wattenschijfjes.

Tool Reflecteren op registreren

Wilt u ook aan de slag met uw team om een kritische blik te werpen op regeldruk en registraties? Dat kan met deze handige tool Reflecteren op registreren van Vilans kan u en uw zorgorganisatie hierbij helpen.

Herkent u uw eigen regeldruk in een van deze cartoons?

Bekijk ook de posters met grappige cartoons over regeldruk en kijk eens kritisch naar jullie eigen lijstjes. Op zorgvoorbeter.nl zijn de cartoons te printen op posterformaat, leuk om bijvoorbeeld op te hangen in de kantine.