Van de minutenregistratie naar de registratiestandaard ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’? 3 tips!

In de overstap naar de registratiestandaard zorgplan=planning=realisatie, tenzij (z=p=r,t) passeerden twee artikelen al de revue in de ORDZ Nieuwsrubriek. Waar in een eerste artikel Archipel Thuis, Treant Zorggroep en WZU Veluwe deelden hoe zij deze overstap hebben gemaakt, deelden zij in een tweede artikel hun ervaringen en tips over hoe zij zorgen voor een focus op de kwaliteit. In het derde en laatste artikel in deze reeks geven zij 3 tips aan organisaties die ook de overstap naar deze nieuwe registratie willen maken.

TIP 1. Bereid u goed voor

Voordat u daadwerkelijk de overstap maakt, bedenk dan eerst wat u wilt bereiken met de organisatie en wat en wie u daarvoor nodig heeft. Een projectgroep maakt op basis daarvan een projectplan met verwachtingen en doelstellingen. Dat helpt met het creëren van draagvlak. De drie zorgorganisaties hebben daar het voordeel van gemerkt.

TIP 2. Ga met een pilot aan de slag

Een pilot helpt om een goed beeld te krijgen van waar u tegenaan kunt lopen als u de overstap gaat maken, zodat u uw aanpak kunt bijsturen bij het verder uitrollen. Alle drie de zorgorganisaties geven aan dat u goed moet kijken met welk team u een pilot kunt gaan doen. Welk team is al enthousiast, bij wie is er weerstand, wat speelt er verder. De collega’s uit een pilotteam kunnen dan namelijk ambassadeurs worden. Zij kunnen collega’s op weg helpen of weerstand bij ze wegnemen. 

TIP 3. Rol de overstap in fases uit

Voor een zo soepel mogelijke overstap adviseren de drie zorgorganisaties om deze gefaseerd uit te rollen. Dus team voor team en gemeente voor gemeente. Dan blijft het behapbaar.


Kijk voor het volledige artikel op de website van Vilans.

©vilans