Minder registreren: Pijnscore & Nanda-anamese

Tips voor andere ziekenhuizen:

  • Organiseer [ont]regelsessies waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn, om zo tot een goed, gezamenlijk gedragen besluit te komen.
  • Stimuleer zorgprofessionals om zelf onderwerpen aan te dragen en bied handvatten om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Wat is er gedaan?

In het Jeroen Bosch ziekenhuis zijn ze hard bezig met het [ont]regelen van de zorg. Vanuit de afdelingen Strategie en Kwaliteit & Veiligheid worden samen met zorgprofessionals bijeenkomsten georganiseerd waarin verschillende registraties en administratieve handelingen worden ontregeld. Onderwerpen die bij eerdere bijeenkomsten onder andere aan bod gekomen zijn: de registratie van de pijnscore tijdens opname en het afnemen van de gehele NANDA-anamnese bij alle patiënten.

Uitgangspunten en aanpak

Voorheen werd bij elke opname dagelijks de pijnscore vastgelegd. Nu is ervoor gekozen om tijdens de opname, indien er 24 uur een pijnscore (NRS) van minder dan 4 wordt aangegeven, te stoppen met het dagelijks registreren van de pijnscore. Wat blijft is dat na een interventie waarbij pijn wordt verwacht, in ieder geval de eerste 24 uur één keer per dienst de pijnscore wordt geregistreerd in het EPD. Daarnaast blijft dat na het inzetten van een interventie gericht op pijnvermindering bij een pijnscore van minimaal 4, de pijn binnen 90 minuten met de patiënt wordt geëvalueerd. Deze score hoeft niet binnen 90 minuten, maar wel voor het einde van de dienst geregistreerd te worden in de verpleegkundige rapportage.

In het geval van de NANDA-anamnese is de aanleiding voor de [ont]regelsessie dat niet alle domeinen van de verpleegkundige anamnese voor elke patiënt of opname relevant zijn. NANDA staat voor North American Nursing Diagnoses Association en is een classificatie die verpleegkundigen helpt een diagnose te stellen. Uitgangspunten in het Jeroen Bosch ziekenhuis zijn dat de NANDA-anamnese de basis vormt van het verpleegkundig proces en dat de NANDA-anamnese zo snel mogelijk na opname, maar uiterlijk binnen 24 uur, wordt afgenomen. Nieuw is dat een aantal domeinen verplicht is gesteld, namelijk algemeen, (1) gezondheidsbevordering, (2) voeding, (3) uitscheiding, (4) activiteit/rust, (5) waarneming en cognitie en (12) welbevinden. Bij het afnemen van de anamnese worden in ieder geval de verplichte domeinen uitgevraagd, aangevuld met de voor de patiënt relevante domeinen op basis van klinisch redeneren.

Vervolg/effecten

Door deze aanpassing wordt uitgegaan van het klinisch redeneren door de verpleegkundige en wordt de eigen regie van de patiënt gestimuleerd.

Successen en leermomenten

Door de ontregelsessies samen met zorgprofessionals afkomstig uit diverse disciplines te organiseren bundelen we onze krachten en komen we tot goede oplossingen! Daarnaast worden de zorgprofessionals gestimuleerd met nieuwe ideeën voor ontregelonderwerpen te komen en hier ook zelf mee aan de slag te gaan.