Veelgestelde vragen

Voor meer informatie over deze website ordz.nl, vindt u hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.

Deze website

Waarom deze website ordz.nl?

Ordz.nl is het online platform voor [Ont]Regel de Zorg, een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Het primaire doel van dit programma is de regeldruk die zorgprofessionals ervaren tijdens hun werk merkbaar terug te dringen met als resultaat meer werkplezier en meer tijd voor de patiënt/cliënt. Ook de regeldruk die cliënten en patiënten ervaren moet met dit programma merkbaar verminderen.
In het Actieplan [Ont]Regel de Zorg staan concrete actiepunten gebaseerd op de knelpunten die zorgprofessionals binnen de verschillende sectoren in de zorg ervaren. Deze website is opgezet om de voortgang in beeld te brengen als het gaat om geschrapte of te schrappen actiepunten.

Wat kan ik verwachten van ordz.nl?

Ordz.nl houdt u op de hoogte van het laatste nieuws, u vindt specifieke informatie over wat er gebeurt binnen uw sector op de sectorpagina’s en de actiepuntenpagina’s tonen per sector de huidige [Ont]Regelstand: welke actiepunten zijn afgerond? Welke actiepunten liggen op schema? En welke actiepunten liggen achter op schema? Verder vindt u er enkele hulpmiddelen en inspirerende voorbeelden die u ondersteunen als u zelf aan de slag wilt gaan met ontregelen binnen uw eigen organisatie.
 

Voor wie is ordz.nl?

Ordz.nl is in eerste instantie bedoeld voor zorgprofessionals en voor cliënten/patiënten. Verder voor iedereen die interesse heeft in het programma [Ont]Regel de Zorg.

Over welke zorgsectoren gaat [Ont]Regel de Zorg?

Er is een sectorplan voor: Curatieve GGZ, Paramedische zorg, Huisartsen, Wijkverpleging, Farmacie, Verpleeghuizen, Sociaal domein, Gehandicaptenzorg, de Patiënt/ Cliënt, Medisch specialistische zorg. Professionals werkzaam in andere sectoren ervaren ook regeldruk. Zij kunnen hun vragen of signalen via het contactformulier doorgeven.

Algemeen

Waar vind ik het laatste nieuws over wat er gebeurt binnen het programma [Ont]Regel de Zorg?

Onderaan de homepage of op de nieuwspagina vindt u het laatste nieuws over activiteiten die in allerlei sectoren plaatsvinden in het kader van [Ont]Regel de Zorg.

Waar kan ik meer informatie vinden over het programma [Ont]Regel de Zorg?

Meer informatie over het programma vindt u op de pagina over de achtergrond van ORDZ, met een tijdlijn met de belangrijkste momenten en mijlpalen.
 

Waar vind ik informatie over mijn eigen sector?

Voor iedere sector is er een sectorpagina, met onder meer het laatste sectornieuws en de actiepunten:

Curatieve GGZ

Paramedische zorg

Huisartsen

Wijkverpleging

Farmacie

Verpleeghuizen

Sociaal domein

Gehandicaptenzorg

Patiënt/ Cliënt

Medisch specialistische zorg
 

Waar vind ik de laatste stand van zaken omtrent de actiepunten van mijn sector?

Klik vanuit de sectorpagina door op de link in het groene kader rechts bovenaan de sector homepage naar de actiepuntenpagina. U vindt daar een lijst met de actiepunten en onderaan is de [Ont]Regelstand in een grafiekje in beeld gebracht.
 

Hoe weet ik wat er al is geschrapt?

Op de actiepuntenpagina staat achter ieder actiepunt de status benoemd: achter op schema, op schema of afgerond. Zo weet u welke actiepunten al zijn afgerond. Bekijk de actiepunten van uw sector:

Actiepunten Curatieve GGZ

Actiepunten Paramedische zorg

Actiepunten Huisartsen

Actiepunten Wijkverpleging

Actiepunten Farmacie

Actiepunten Verpleeghuizen

Actiepunten Sociaal domein

Actiepunten Gehandicaptenzorg

Actiepunten Patiënt/ Cliënt

Actiepunten Medisch specialistische zorg
 

Waar kan ik informatie vinden over schrapsessies?

Op Ordz.nl staat informatie ter ondersteuning bij het schrappen van regels en verminderen van regeldruk. Zorgprofessionals en zorgorganisaties kunnen dit gebruiken het schrappen binnen het eigen werkveld/organisatie. Kijk voor meer informatie op deze pagina ‘Zelf aan de slag‘.

Verder wordt u per sector met nieuwsberichten via de website op de hoogte gehouden van schrapsessies die binnen die sector gehouden worden.


Is er een vorm van ondersteuning als ik zelf aan de slag wil (binnen mijn eigen organisatie) met ontregelen?

Op deze website zijn via de pagina ‘Zelf aan de slag’ enkele hulpmiddelen beschikbaar om binnen de eigen organisatie te gaan schrappen en ontregelen. Het initiatief om te ontregelen ligt bij de zorgorganisaties en zorgprofessionals zelf.
 

Waar kan ik voorbeelden van ontregelen vinden?

Op de pagina ‘Inspirerende voorbeelden’ vindt u praktijkvoorbeelden van zorgverleners en organisaties die gestart zijn met het schrappen van regels.
 

Hoe kan ik de informatie vinden die ik zoek op ordz.nl?

Via de zoekfunctie rechts bovenaan de homepage kunt u zoeken op specifieke termen.
 

Waar kan ik informatie vinden over de Ontregelbus?

Op de pagina 'Ontregelbus' vind je alle informatie hierover, met ook Veelgestelde vragen over de Ontregelbus.
 

Mist u informatie?

Wij horen graag van u als u iets zou willen weten wat niet op de website staat. Uw suggesties zijn van harte welkom.

Contact

Waar kan ik terecht met vragen over [Ont]Regel de Zorg?

Via het contactformulier op deze website kunt u uw vragen, suggesties of opmerkingen met ons delen. Wij proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
 

Wat als het antwoord op mijn vraag er niet bij staat?

Als uw vraag niet beantwoord wordt met de informatie op deze website, kunt u contact met ons opnemen. We beantwoorden graag uw vraag. Ook uw specifieke vragen over (activiteiten) binnen uw eigen sector zijn welkom.