Het aanpakken van onnodige regels is niet eenvoudig, het vraagt lef, maar leidt direct tot minder werkdruk. Gebruik de tips en tools die jou helpen om regeldruk terug te dringen en ga samen aan de slag!
Wat heb je nodig om te ontregelen?
-
>>
-
- Instructiekaart - Eerste hulp bij ontregelen
Word je ook gek van al die vinklijstjes of het invullen van checklists? Zijn ze wel verplicht, bijvoorbeeld omdat het werkelijk moet? Of zijn de vinklijstjes enthousiast ontstaan, maar eigenlijk niet nodig? [Ont]Regel de Zorg heeft een Instructiekaart ontwikkelt die organisaties helpt met ontregelen. Ga aan de slag met uw team en/of afdeling. Bedenk welke regels je wilt afschaffen omdat ze niet nodig zijn. Óf regels die wel moeten blijven bestaan, maar die je eenvoudiger kunt maken.
Download de Instructiekaart - Eerste hulp bij ontregelen
- Praatplaten
Bij het ontregelen van lokale regels kan je speciale praatplaten gebruiken die het gesprek over ontregelen structureren en verdiepen en die helpen bij het daadwerkelijk aanpakken van de regeldruk. Benieuwd?
Bekijk de speciale pagina hierover met de praatplaten
- Trechter van Verdunning
De Trechter van Verdunning is een hulpmiddel om kritisch te kijken naar nieuwe en bestaande maatregelen. Welke regels zijn noodzakelijk en welke regels zouden we kunnen schrappen?
Download de Trechter van Verdunning.
Bekijk de video 'Zo werkt de Trechter van Verdunning'
- Argumentenkaart
De Argumentenkaart helpt bij de vraag: ‘Wat zijn voor mij als zorgprofessional argumenten voor en tegen het uitvoeren van deze administratieve handeling?’
Download de Argumentenkaart. -
Tool Reflecteren op registreren ORDLZ
Alleen het schrappen van regels is niet genoeg om regeldruk te verminderen. Soms schrap je een regel en krijg je er twee voor terug. Waarschijnlijk is er dan iets anders aan de hand. Het helpt dan om te kijken naar de achterliggende oorzaken van regeldruk. Deze tool helpt je om de oorzaken van regeldruk voor jouw team te achterhalen. Doorloop de vijf oorzaken die wij samen met andere organisaties hebben achterhaald en ga aan de slag voor meer tijd voor zorg!
Download de tool Reflecteren op Registreren
- Draaiboek schrapsessies Sociaal domein
Bekijk dit handige draaiboek ontwikkeld door het team van het sociaal domein dat je op weg helpt met het organiseren van een schrapsessie.
- De ontregelblik van Vilans
Vilans heeft voor en door het veld de OntregelBlik ontwikkeld. Je vindt hem in een online omgeving en biedt praktische werkvormen, handvatten, tips en ervaringsverhalen verdeeld over zeven onderwerpen.
Nieuwsgierig? Kijk op Vilans introduceert De OntregelBlik | Nieuwsbericht | (Ont)Regel de Zorg (ordz.nl)
- Instructiekaart - Eerste hulp bij ontregelen
-
Wil je graag starten met ontregelen maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met ons.
- Dat kan tijdens het ontregelspreekuur op maandag tussen 16:00 -17:00 uur via 070 - 340 7007
- Per e-mail: aanpakregeldruk@minvws.nl
- Of via LinkedIn / ontregel de zorg
-
Goede voorbeelden van ontregelen
Er is al veel ontregeld binnen zorgorganisaties sinds de start van het programma [Ont]Regel de Zorg. Hier delen wij goede ontregelvoorbeelden binnen verschillende sectoren:- Ontregelvoorbeelden binnen de medisch specialistische zorg
- Ontregelvoorbeelden binnen het sociaal domein
- Ontregelvoorbeelden binnen de wijkverpleging
- Ontregelvoorbeelden binnen de verpleeghuiszorg
- Ontregelvoorbeelden binnen de gehandicaptenzorg
- Goede Praktijken [Ont]Regel de Zorg
- Praktijkverhalen van de Ontregelbus
-
Neem contact met ons op!
Wil je ontregelen, maar heb je niet gevonden waar je naar op zoek was? Laat het ons weten via het Contactformulier ORDZ.
-
Eigenlijk zijn het meestal hele simpele oplossingen. Je moet alleen de tijd nemen om ze op te pakken. Maar het moet wel van de afdelingen zélf komen; van bovenaf opleggen werkt niet.
Prof. dr. Peter Siersema van het Radboud UMC
Handig om te weten...
-
Drie succesfactoren voor het (ont)regelen van de zorg
-
Het is belangrijk de beweging en doelen van (ont)regelen vanuit het hoger management te stimuleren door de ambitie veel aandacht te geven. Die beweging ontstaat het meest krachtig vanuit het primaire proces en de professionals zelf. Laat zorgprofessionals bijvoorbeeld het voortouw nemen in het bedenken van oplossingen. De ervaring leert dat dit beter werkt dan het ‘opleggen’ van een initiatief, omdat de zorgprofessionals door dit eigenaarschap meer energie en verbinding ervaren met het (ont)regelvraagstuk.
-
Het vinden van een alternatieve werkwijze met minder regeldruk is een eerste stap, maar vervolgens vergt het daadwerkelijk veranderen en het vinden van steun voor de nieuwe werkelijkheid ook aandacht. Daarom is het belangrijk om alle betrokkenen, zowel intern als extern, hierin tijdig mee te nemen. Daarnaast helpt betrokkenheid van alle lagen in de organisatie, door met elkaar het juiste voorbeeld te tonen. Dit wordt gestimuleerd door een doorlopend proces, waarin steeds gekeken wordt naar hoe er verder (ont)regeld kan worden.
-
Stimuleer medewerkers om kritisch na te denken en deze geluiden ook met elkaar te delen. Dit lukt vooral goed als het ontstaat binnen een cultuur van leren en verbeteren en van vertrouwen, waarin mensen zich vrij voelen kritisch te zijn op vaste gewoonten en zichzelf durven uitspreken. Wees hierin niet alleen kritisch naar (processen opgelegd door) anderen, maar ook naar processen van de eigen organisatie. Faciliteer medewerkers hierin door bijvoorbeeld (ont)regelsessies te organiseren en gezamenlijk te brainstormen over verbeterpunten. Zorg er daarnaast voor dat medewerkers ideeën over (ont)regelen ergens kwijt kunnen. Bijvoorbeeld door korte lijnen te hebben binnen de organisatie, waardoor verbeterpunten vanuit de werkvloer terechtkomen bij het management en andersom. Of in de vorm van één centraal aanspreekpunt dat het (ont)regelen binnen de organisatie faciliteert.
-