Blijf kritisch op wat je doet!

Meer tijd voor de patiënt. Dat is het doel van de afschafprijs die verpleegkundigen sinds 2023 in het UMC Groningen (UMCG) kunnen winnen. En Anouk van den Broecke, MDL verpleegkundige  heeft hem gewonnen!

Ze diende een idee in om niet meer om de vier dagen infuuslijnen bij een patiënt te vervangen, maar om de zeven dagen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het kan. Dat levert niet alleen tijd op voor de verpleegkundige, het bespaart geld, is duurzamer en zorgt voor administratief voordeel. Minder vaak vervangen is immers ook minder vaak registreren!

Vanuit (Ont)Regel de Zorg waren we nieuwsgierig naar de gedachten achter de Afschrijfprijs en wat dit voor verpleegkundigen betekent. Daarom gingen we daarover met Anouk in gesprek.

Decoratieve banner Ziekenhuiszorg

Zeggenschap

Ze vertelt dat de Afschafprijs in het leven is geroepen door de Raad van Bestuur en in samenspraak en samenwerking is uitgerold door de Verpleegkundige Raad. Binnen het UMCG is zeggenschap van verpleegkundigen een belangrijk thema. Zij worden bijvoorbeeld steeds vaker betrokken bij het maken en realiseren van beleid. De Afschafprijs moet helpen om verpleegkundigen nog meer in de lead zetten. Dat dit werkt, blijkt al uit het feit dat Anouk het winnende idee zonder deze prijs nooit had geopperd!

“Verpleegkundigen zien zichzelf nog vaak als ‘maar verpleegkundige", zijn trots op hun vak maar voelen zich aan de andere kant timide en durven daardoor niet snel zelf initiatief voor een verandering te nemen. Zo’n prijs maakt dat voor verpleegkundigen gemakkelijker.

Opstap naar kritisch denken

Het UMCG ontving dan ook maar liefst 27 inzendingen voor de Afschafprijs. Al deze ideeën liggen nu bij de Raad van Bestuur en er wordt bekeken welke van de ideeën ook gerealiseerd kunnen worden. Het idee van Anouk wordt op korte termijn daadwerkelijk uitgerold met ondersteuning van een projectleider.

“De Afschafprijs is een mooie opstap naar kritisch denken in je werk. Denk na welke verpleegtechnische handelingen of administratie(ve) lasten niet nodig zijn. Ik zou mijn collega’s in alle ziekenhuizen dan ook willen meegeven: blijf kritisch op wat je doet en doe niet klakkeloos wat er van je verwacht wordt.”

Iets wat wij vanuit (Ont)Regel de Zorg van harte steunen!

Inspiratie nodig?

Wil je geïnspireerd worden op (andere) ontregelprojecten binnen ziekenhuizen? Word dan lid van de Kennisnet groep / (Ont)Regel de Zorg van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Ook op onze website ordz.nl vind je voorbeelden van ontregelprojecten binnen ziekenhuizen. Door het volgen van de kosteloze e-learning ‘Ontregelaar in de Zorg’ leer je in 60 minuten hoe je een start kunt maken met het realiseren van meer tijd voor directe patiëntenzorg. Op de website  www.ordz/opleiding vind je hierover meer informatie.