Vijf tips van het BovenIJ om aan de slag te gaan met ontregelen

Wil je in jouw organisatie aan de slag met ontregelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? En wil je je hele organisatie erbij betrekken en op de hoogte houden? Maak een start met deze tips van Ancla Wijs, verpleegkundige en lid van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) bij het ziekenhuis BovenIJ.

Pak het ontregelen vanuit een centrale commissie aan.

“Wij doen dit via de Verpleegkundige Adviesraad (VAR). De leden hiervan hebben hun ‘tentakels’ in het hele ziekenhuis. Zo heb je een groot bereik met je project en krijg je te horen hoe veranderingen worden ontvangen. Bovendien hebben VAR-leden bij ons tijd beschikbaar om zich – naast hun normale werk – in te zetten voor ontregelprojecten binnen het BovenIJ. Voor andere medewerkers is het vaak lastiger om hier tijd voor vrij te maken.”

Creëer draagvlak in je organisatie.

“Dat doe je door iedereen vroegtijdig bij het project te betrekken en ze ook te vragen zelf ontregelideeën aan te dragen. Hou ze vervolgens op de hoogte over de vorderingen, zodat ze zien dat er echt iets gebeurt met hun ideeën. Wij geven bijvoorbeeld via ons intranet updates, en we hebben een tijdje een presentatie laten zien op beeldschermen in de lunchruimte.”

Wissel ideeën en kennis uit met andere ziekenhuizen.

“Waarom zou je steeds zelf het wiel uitvinden? Wij wisselen nog steeds tips uit met de ziekenhuizen die samen met ons deelnamen aan de ontregelcursus van Q-Consult Zorg waar we in 2019 aan meededen.”

Blijf op de hoogte van slimme innovaties uit de medische wereld

“Wij houden bijvoorbeeld de CAT-boekjes (CAT: Critical Appraisal of a Topic) van het Amsterdam-UMC in de gaten, om te kijken of zij nog innovaties hebben die voor tijdsbesparing kunnen zorgen. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat het drie keer op een dag spoelen van een venflon (het naaldje van een infuus) geen meerwaarde heeft ten opzichte van één keer per dag. Dat protocol gaan we nu dus in het BovenIJ aanpassen.”

Bekijk al het nieuwe beleid met een ORDZ-bril.

“Er valt altijd wel iets te ontregelen, maar zeker als nieuw beleid niet al meteen ORDZ-proof is. Dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Daarom trekken wij als projectgroep direct aan de bel als we over nieuw beleid horen dat onnodig voor meer administratiedruk zorgt.”