Drie tips van GGz Breburg om aan de slag te gaan met ontregelen

Wil je in jouw organisatie aan de slag met ontregelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak een start met deze tips van Marieke Fleskens, manager van het programma Vernieuwing Administratieve Ondersteuning (VAO) bij GGz Breburg. Deze zorginstelling neemt, met hulp van de ORDZ-subsidie, haar hele administratieve proces onder de loep.

Decoratieve banner Curatieve GGZ

1. Wacht niet af, en begin klein

“Wacht niet tot je alle stakeholders van alle afdelingen bij elkaar hebt, en maak het niet te ingewikkeld. Als je aan de voorkant dikke nota’s gaat schrijven over hoeveel efficiëntie het ontregelen gaat opleveren, schiet je je doel voorbij. Ga gewoon van start, en begin klein. Je kunt tegelijkertijd bottum-up en top-down werken, zolang je maar zorgt dat er iemand is die het overzicht houdt. Diegene zorgt ervoor dat je elkaar weer tegenkomt in het proces.”

2. Gooi bestaande protocollen niet zomaar overboord

“Kijk goed naar wat er al ligt in de organisatie. In alle bestaande protocollen is jaren van denkwerk gaan zitten, dat gooi je niet zomaar in de prullenbak. Bekijk ze kritisch op wat volgens wet- en regelgeving moet, wat daarnaast nog iets toevoegt en wat ‘extra’ is. Schaaf ze daarop bij.”

3. Zorg voor een gemengd gezelschap tijdens je brainstormsessies

“Mensen die niets moeten weten van verandering, creatieve geesten en dwarsdenkers: je kunt ze allemaal goed gebruiken. De een komt met allerlei ideeën om dingen te schrappen, en de ander behoedt je ervoor dat je iets schrapt wat voor andere processen noodzakelijk is. Deze verschillende visies zorgen soms voor wat wrijving, maar dat is een teken dat je op de goede weg bent.”