11. Investeren in nieuw budgethouders portaal (PGB 2.0-systeem) (achter op schema)

We verminderen de administratieve lasten voor PGB-houders door te investeren in een nieuw budgethouders portaal (PGB 2.0-systeem)

Toelichting:
Budgethouders of vertegenwoordigers en hun zorgverleners ervaren een hoge administratieve last bij het aanvragen en beheren van een persoonsgebonden budget (pgb). Dit heeft verschillende redenen. Zo hebben budgethouders te maken met voorschriften rond arbeidsrecht en verantwoordingsplicht én met hun zorgverleners. Daarnaast is het pgb opgenomen in vier verschillende wetten, elke met eigen regels en werkwijzen.

Snel, makkelijk, overzichtelijk en veilig
Het Programma PGB2.0 – een samenwerking tussen BVKZ, Per Saldo, SVB, VNG, VWS en ZN - ontwikkelt onder regie van VWS het PGB Portaal. In dit portaal werken budgethouders met zorgverleners, zorgkantoren en gemeenten en SVB allemaal in hetzelfde systeem.

Hierdoor wordt de administratie op digitale wijze eenvoudig en veilig gedeeld. Dit leidt tot snelle controle waardoor budgethouder en zorgverlener vlot verder kunnen.

Het PGB Portaal maakt het opstellen van zorgovereenkomsten ook een stuk eenvoudiger. Het past namelijk meteen de juiste wet- en regelgeving toe en leidt de budgethouder automatisch naar de juiste onderdelen. De budgethouder wordt dus niet geconfronteerd met mogelijkheden die niet in zijn situatie passen.

Budgethouder centraal
Bij de ontwikkeling van het systeem staat de budgethouder centraal. Budgethouders worden regelmatig betrokken bij de ontwikkeling. Uit onderzoek van maart 2020 blijkt dat  budgethouders het systeem waarderen met een gemiddeld cijfer van 7,8. Zij geven aan dat met het PGB Portaal het beheren van een pgb aanzienlijk eenvoudiger is en de administratieve last lager.

Uitrol
In juni 2018 zijn budgethouders uit de regio van het zorgkantoor van DSW en de gemeente Westland het nieuwe portaal als eerste gaan gebruiken. Vanaf juli 2019 gebruiken ook budgethouders uit de regio Flevoland van het zorgkantoor Zilveren Kruis het portaal. In september en november kregen budgethouders in de regio’s Zeeland, West-Brabant en Zuid-Hollandse eilanden van CZ zorgkantoor toegang. In 2020 wordt het portaal opengesteld voor budgethouders in de regio Zaanstreek-Waterland van Zilveren Kruis zorgkantoor. De verdere uitrol gebeurt beheerst waarbij geldt: zorgvuldigheid boven snelheid.

Volgens de planning worden in 2021 de resterende CZ zorgkantoren  aangesloten en wordt er een start gemaakt met het aansluiten van de overige zorgkantoren. De aansluiting van de overige zorgkantoren, gemeenten en zorgverleners wordt naar verwachting afgerond in 2022.

Trekkers en partners: BVKZ, Per Saldo, SVB, VNG, VWS, ZN

Planning: 2018 - 2022