2. Geen verplichte handtekening bij elke wijziging zorgplan (afgerond)

Schrappen van de verplichting om bij elke wijziging van het zorgplan opnieuw een handtekening van de cliënt nodig te hebben.

Bij iedere wijziging van het zorgplan was voorheen een nieuwe handtekening nodig. Nu voldoet een handtekening onder de eerste versie van het zorgplan. Partijen zijn op dit moment op zoek naar alternatieven voor de eerste handtekening onder het zorgplan, zodat de administratieve last nog verder vermindert.

Trekker(s): Actiz en BTN

Video ‘Geen handtekening bij elke wijziging zorgplan’

Sinds 1 oktober 2018 hoeven wijkverpleegkundigen niet langer een handtekening te vragen bij elke wijziging in het zorgplan van hun cliënt. Inmiddels is het alweer meer dan een jaar geleden dat deze regel is afgeschaft: hoe is dit voor wijkverpleegkundigen in de praktijk? Wijkverpleegkundige Coralien Merkens van Vitras vertelt hoe zij dit ervaart. ‘Wat er veranderd is, is dat er nu alleen bij het vaststellen van het eerste zorgplan een handtekening nodig is van de cliënt. Bij grote wijzigingen merk ik vaak bij verpleegkundigen dat zij het nog spannend vinden of die handtekening wel of niet nodig is. Hij is dus niet nodig. Als je de wijziging hebt besproken met de cliënt en dat goed rapporteert in het zorgplan dan is dat voldoende’. Bekijk hieronder de video ‘Geen handtekening bij elke wijziging zorgplan'.

Video ‘Geen handtekening bij elke wijziging zorgplan’