Wijkverpleging

Wijkverpleegkundigen willen in de eerste plaats kwalitatief hoogwaardige zorg bieden aan mensen. In de praktijk blijkt dat de wijkverpleegkundige nog teveel regeldruk ervaart die die zorg in de weg zit. Door niet efficiënt ingerichte administratieve processen bijvoorbeeld, of dubbele registraties.

Regeldruk verminderen

Daartoe dienen deze actiepunten; om de regeldruk merkbaar te verminderen. Deze komen onder meer voort uit de ‘Schrappunten’ die wijkverpleegkundigen begin 2018 tijdens schrap- en verbetersessies formuleerden. Dit actieplan is opgesteld door V&VN, Actiz, zorgthuisnl, ZN, NZa en VWS.

Schrap- en verbetersessies wijkverpleegkundigen

Tijdens de schrap- en verbetersessies van [Ont]Regel de Zorg stelden apothekers, psychiaters, medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen hun eigen schrappunten op. Schrappunten zijn regels die op relatief korte termijn moeten kunnen worden geschrapt en direct verschil maken: meer aandacht voor de patiënt en meer kwaliteit van zorg. De punten kwamen tot stand in samenwerking met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders.

Actieplan

Wijkverpleegkundigen hebben schrappunten opgesteld tijdens de schrap- en verbetersessies van [Ont]Regel de Zorg. De schrappunten werden op 27 maart 2018 overhandigd aan minister Bruins voor Medische Zorg en dienden mede als input voor het actieplan van VWS. In het actieplan zijn actiepunten geformuleerd, waarvan de voortgang op deze website wordt bijgehouden. Bekijk de actiepunten voor deze sector.

In het systeem ‘zorgplan = planning = realisatie, tenzij’, worden alleen nog grote afwijkingen in de geplande tijd bijgesteld, en dat geeft meer rust tijdens het werk. Die vijfminutenregistratie was symbolisch geworden voor de regeldruk in de verpleegzorg.

Pauline Arts-de Witt, wijkverpleegkundige