Patiënten Sint Maartenskliniek doen online medicatiecheck met Zorgdoc

Voorafgaand aan hun afspraak met de reumatoloog kunnen patiënten van de Sint Maartenskliniek zelf online hun medicatie controleren. “Om sneller te kunnen voldoen aan de veldnorm op basis van de richtlijn medicatieoverdracht hebben wij, als eerste ziekenhuis in Nederland, de bestaande werkwijze aangevuld met het verifiëren van medicatie via internet, vertelt poliklinisch apotheker Victor Huiskes van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Met als resultaat: een efficiënte uitvoering van de richtlijn medicatieoverdracht, minder kans op fouten en uiteindelijk meer tijd voor de patiënt.

Tot voor kort werd in deze kliniek op twee manieren de thuismedicatie geverifieerd: telefonisch en tijdens een geneesmiddelspreekuur waarbij een apothekersassistent of een reumatologie-verpleegkundige samen met de patiënt het medicatieoverzicht opstelt. In de praktijk bleek dat door de tijdsinvestering bij slechts een kleine groep patiënten haalbaar. Bij 80% van de consulten moest de reumatoloog zelf de geneesmiddelen en zelfzorgmiddelen van de patiënt controleren. Daarbij ging volgens Huiskes veel kostbare consulttijd verloren. In de zoektocht naar een efficiëntere werkwijze is Huiskes, samen met apotheker Karin Spijkers van de Sint Maartenskliniek, eind 2016 een pilot gestart met het medicatiedossier Zorgdoc. Sinds mei 2017 is deze online tool geïmplementeerd en is het online verifiëren dagelijkse praktijk in de Sint Maartenskliniek.

Unieke online tool

Uniek aan deze online tool is volgens Huiskes een koppeling met het LSP en de G-Standaard, zodat de patiënt op basis van een vooraf ingevuld dossier de geneesmiddelen en zelfzorgmiddelen gemakkelijk zelf kan aanklikken. “Daarmee verlagen we de drempel voor patiënten om online te verifiëren, en het verkleint de kans op fouten”, aldus Victor Huiskes. Twee dagen voor het consult bij de reumatoloog start een apothekersassistent met het controleren van de mutaties die de patiënt zelf in het dossier heeft aangebracht. Het systeem geeft daarbij aan waar de verschillen zitten tussen het voorschrift en het werkelijk gebruik. Bovenaan het verslag voor de reumatoloog vermeldt de apothekersassistent eventuele aandachtspunten naar aanleiding van de medicatieverificatie en vragen van de patiënt over zijn geneesmiddelen. De patiënt kan direct zien wat er is gewijzigd in zijn medicatiedossier.

Voordeel voor patiënten

Zorgdoc heeft voordelen voor patiënten, het is het online medicatiedossier van de patiënt. Een patiënt kan via Internet of de app het dossier altijd inzien, wijzigen, printen en medicatie bestellen of een vraag stellen aan de apotheek via een beveiligde omgeving. Daarnaast kunnen patiënten informatie vinden over hun geneesmiddelen op basis van het overzicht. In het medicatiedossier kan namelijk worden doorgeklikt naar geanimeerde bijsluiters (Kijksluiter) en de medicijnfolders van ReumaNederland.

Lees voor meer informatie het volledige artikel ‘Eérst online check medicatie, dán consult bij reumatoloog’ (September 2018).