Verduurzaamde kwaliteitsregistratie cataract: veel tijdwinst en meer kwaliteit!

Vermindering van de registratielast van 80% én data van hogere kwaliteit. Dat zijn de mooie resultaten van automatische aanlevering aan de verduurzaamde kwaliteitsregistraties voor cataractoperaties op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Een groot succes dus voor de pilot in het Radboudumc!

Beeld: Radboudumc
Ingang van het Radboudumc

Insteek van de pilot was om zonder extra registratielast automatisch kwaliteitsdata aan te kunnen leveren aan Dutch Hospital Data (DHD). Eerder verduurzaamde de afdeling Oogheelkunde al haar cataractregistratie. De dataset werd volledig gebaseerd op stappen die relevant zijn voor het zorgproces en zoveel mogelijk gegoten in de vorm van zorginformatiebouwstenen (Zib’s).

Voorafgaand aan de implementatie werd gemeten dat zorgverleners gemiddeld 2 minuten en 40 seconden per patiënt kwijt waren aan het overtypen van zorginformatie uit het epd voor de kwaliteitsregistratie. In het Radboudumc worden jaarlijks zo’n 800 cataractoperaties uitgevoerd. Dit komt neer op ruim 36 uur overtypwerk per jaar. Nu, na de invoering van de geautomatiseerde cataractaanlevering, blijkt dat een zorgverlener nog maar 32 seconden per patiënt besteedt aan het controleren van gegevens. Deze gegevens worden automatisch uit het epd opgehaald. Dat is een winst van zo’n 80%! Ook worden er veel minder fouten gemaakt waardoor de aangeleverde data kwalitatief veel beter en completer zijn.

Momenteel is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) ook bezig met de implementatie. Ze zijn al goed op weg en kunnen gebruik maken van de hulp die ze krijgen van het Radboudumc. Hoewel implementatie maatwerk is, hebben ze ook een deel over kunnen nemen in het systeem. Ook aan de handleiding die is opgesteld door het Radboudumc hebben ze veel gehad.

Momenteel loopt er nog een tweede pilot in het Alrijne. Zij maken gebruik van HiX standaard content van ChipSoft. Als deze pilot slaagt kunnen straks gebruikers van zowel Epic als HiX gebruik gaan maken van de automatische cataractregistratie. 

Wil je weten hoe de implementatie gaat, waar men tegenaan loopt en hoe je daarmee om kan gaan? Lees dan het artikel over het Radboudumc op de website van Registratie aan de Bron of bekijk de factsheet. Ook is er op de website van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) meer informatie te vinden over de automatische aanlevering van gegevens uit de cataractregistratie. Hier is ook terug te vinden waar je terecht kan met vragen.