Bestuurlijke afspraken Wet zorg en dwang ondertekend

Op vrijdag 2 februari 2024 hebben 18 organisaties* hun handtekening gezet onder de bestuurlijke afspraken over de uitvoering van de Wet zorg en dwang. Onvrijwillige zorg is soms nodig om goede zorg te kunnen geven en de veiligheid van de cliënt te kunnen waarborgen.

Het doel van de Wet zorg en dwang

Onvrijwillige zorg beperkt de grondrechten van extra kwetsbare mensen en daar moeten we heel zorgvuldig mee omgaan. Dat is het belangrijkste doel van de Wet zorg en dwang. Tegelijkertijd weten we dat de wet zoals die nu is opgeschreven moeilijk uit te voeren is in de dagelijkse praktijk. Dat moeten we dus anders doen, maar dat kost veel tijd. Daarom zijn er afspraken gemaakt om de uitvoering van de wet nu al makkelijker te maken en de rechtsbescherming voor de mensen die met onvrijwillige zorg te maken hebben te versterken.

Meer informatie

Lees het hele artikel op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Bestuurlijke afspraken Wet zorg en dwang ondertekend | Nieuwsbericht | Informatiepunt dwang in de zorg.