NHG-praktijkaccreditering vereenvoudigd, verbeterd en minder vaak

De NHG-Praktijkaccreditering (NPA) wordt vanaf 1 januari 2019 aangepast tot een driejaarlijkse cyclus. Het actiepunt ‘Verminderen frequentie van en vereenvoudigen en verbeteren van de NHG- praktijkaccreditering’ staat in het actieplan (Ont)Regel de Zorg.

Dokter heeft hand vast
Beeld: ©-

De NHG-Praktijkaccreditering is het kwaliteitskeurmerk van het Nederlandse Huisartsen Genootschap. Dit keurmerk toont aan dat een praktijk voldoet aan de landelijk vastgestelde normen en constant werkt aan kwaliteitsverbetering.

Driejaarlijkse cyclus

Het College van Deskundigen (NHG, LHV, VPHuisartsen, InEen, Zorgverzekeraars NL en de Patiëntenfederatie Nederland; Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd als waarnemer) heeft woensdag 14 november besloten om de NHG-Praktijkaccreditering (NPA) vanaf 1 januari 2019 aan te passen tot een driejaarlijkse cyclus.

Noodzaak, werkzaamheid en doelmatigheid

Het eerste deel van het schrap- en verbeterpunt is, na een grote inspanning van actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) en de Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging (LHOV), gerealiseerd. Afspraken om het tweede deel van het schrap- en verbeterpunt te realiseren moeten zo snel mogelijk worden gemaakt. Dit houdt in: samen met accrediterende huisartsen de huidige NPA-kwaliteitsnormen toetsen aan noodzaak, werkzaamheid en doelmatigheid met behulp van de Trechter van Verdunning.

Meer informatie op medischcontact.nl en npacertificering.nl.