ORDZ banner_nov 2024

Zorgpartners Midden Holland: “Ontregelen maakt ruimte voor passende en liefdevolle zorg”

De gratis [Ont]Regel Startersbox van het programma [Ont]Regel de Zorg biedt zorgverleners praktische handvatten om met hun team aan de slag te gaan met het ontregelen. Ruslana Baharizadeh is verpleegkundig coach bij Zorgpartners Midden-Holland. Als lid van de werkgroep Administratieve lasten verminderen is ze al een tijdje bezig met ontregelen. Ze vertelt ons over haar ervaring met de startersbox.

3 medewerkers van Zorgpartners Midden - Holland aan de slag met de Startersbox
Beeld: ©[Ont]Regel de Zorg / Zorgpartners Midden-Holland

Hoe ontdekten jullie de [Ont]Regel Startersbox?

“Binnen de organisatie zijn we al een tijdje bezig met ontregelen. Een paar weken geleden zag ik in de V&VN Nieuwsbrief een advertentie van de startersbox. Ik bestelde de box meteen en presenteerde deze in de werkgroepen Administratieve lasten verminderen en Passende zorg. Het verminderen van administratieve lasten draagt namelijk bij aan het geven van passende zorg. Wat kan slimmer, wat kan anders en wat past bij de cliënt? We waren gelijk enthousiast over de startersbox. Niet alle hulpmiddelen om te ontregelen zijn voor ons direct toepasbaar, maar de box is praktisch opgesteld.”

Hoe helpt de startersbox jullie met ontregelen?

“Het is best lastig om te ontregelen, want waar begin je? Door het stappenplan in de startersbox kregen we meer zicht op het ontregelproces. Ook de ontregelkansenkaart beviel erg goed. Per locatie hebben we een ‘Hoe dan’-café: een ontmoetingsplek waar zorgmedewerkers, mantelzorgers en cliënten op een laagdrempelige manier bespreken welke zorg voor hen passend is. De cafés zijn een geschikte plek om aan de slag te gaan met het verminderen van de administratieve lasten! Daarom hebben we recent de [Ont]Regel Startersbox op deze plekken geïntroduceerd. Komende tijd willen we daar met de kansenkaart overbodige administratie lasten gaan verzamelen. In het jaarplan van volgend jaar hebben we namelijk opgenomen dat elke locatie gaat stoppen met tien overbodige administratieve lasten. Deze tien regels kunnen onder andere aan de hand van de kansenkaart worden bepaald.”

Welke ontregelideeën hebben jullie al toegepast?

“Al snel kwamen lijstjes ter sprake met handelingen die we verplicht uitvoeren. Welke handelingen doen we alleen om een vinkje te zetten? En hoe vaak zijn bepaalde handelingen écht nodig? Dat kan per cliënt verschillen. De ene cliënt wil bijvoorbeeld maandelijks gewogen worden, terwijl een ander daar geen behoefte aan heeft. Dát is passende zorg leveren: kijken naar wat de cliënt nodig heeft en waar deze om vraagt. Zo ontdek je dat sommige metingen en bijkomende besprekingen eigenlijk minder vaak of helemaal niet uitgevoerd hoeven te worden. Dat scheelt veel voorbereiding- en verslagwerk.”

Wat heeft het ontregelen jullie opgeleverd?

“Te veel administratieve lasten hebben een slechte invloed op het werkplezier van zorgmedewerkers. Als zij het nut er niet van inzien, voelt het alsof we hun professionaliteit in twijfel trekken. Bovendien ben je veel tijd kwijt aan het afhandelen van administratie. Tijd die je ook kunt besteden aan warme en liefdevolle zorg, zoals wandelingen maken met een cliënt of samen iets creatiefs doen. Een zorgmedewerker wil zorgen, écht iets betekenen voor zijn cliënt. Dat is wat ontregelen ons oplevert. En daar is de startersbox een fijne tool voor.”

Bestel ook de [Ont]Regel Startersbox

Bestel ook de [Ont]Regel Startersbox en begin samen met jouw team met ontregelen!